Паисий Великий: молитва об избавлении от мук умерших без покаяния

Преподобный Паисий Великий жил в IV веке в Египте и подвизался в Нитрийской пустыне. Он отличался великим смирением, совершал подвиги поста и молитвы, старался всячески скрывать их от людей. На вопрос иноков, какая добродетель выше всех, преподобный отвечал: "Та, которая совершается в тайне и о которой никто не знает".

Преподобный Паисий Великий имеет благодать от Бога избавлять от вечной погибели души тех усопших, которые исповедали истинную веру христианскую, но умерли без покаяния. Молясь с искренним усердием канон преподобному Паисию Великому, просят святого угодника Божия Паисия, чтобы он умолил Господа избавить от вечной муки тех дорогих для нашего сердца усопших, которые завершили свой земной путь без покаяния. Канон этот из старинного дониконианского канонника.

Тропарь, глас 2

Божественною любовию от юности распалаемь, преподобне, вся красная, яже в мире, возненавиде, Христа единаго возлюбил еси, сего ради в пустыню вселися,идеже сподобися Божественнаго посещения, Егоже неудобь зрети и ангельскима очима, паде, поклонися. Великий же Дародатель, яко Человеколюбец рече к тебе: не ужасайся, возлюбленный Мой, дела твоя угодна Мне. Се даю тебе дар: о коем-либо грешнице помолишися, отпустятся ему греси. Ты же в чистоте сердца твоего возгореся, прием воду и прикоснуся Неприкосновенному, умы нозе Его и, воду пив, даром чудес обогатися, болящия исцеляти, бесы от человек отгоняти и грешники от муки молитвою своею избавляти. О преподобне отче Паисие, молю тя, да умолиши и о мне, якоже тебе Бог обетова, ибо от сих грешник первый аз есмь, да даст ми Господь время покаяния и простит мое согрешение, яко Благий и Человеколюбец, да со всеми и аз воспою Ему: аллилуия. ( Тропарь читается дважды)

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу. И ныне и присно и во веки веков. Аминь

Богородичен. Вся паче смысла, вся преславная Твоя, Богородице, таинства, чистотою запечатленна, и девством хранима, Мати разумеся неложна, Бога рождши истиннаго, Того моли спастися душам нашим.

Канон, глас 6

Песнь 1. Ирмо́с: Помощник и Покровитель бысть мне во спасение, Сей ми есть Бог, и прославлю Его. Бог отца моего и вознесу Его, славно бо прославися.

Запев: Преподобне отче Паисие Великий, моли Бога о нас.( поклон)

Иже вся умудряющему Богу молися, преподобне о рабе своем, да отверзет ми устне недостоинии, и двигнет ми язык недоуменный. Тесноту же и худогласие, отче, разверзи благодатию, иже в тебе Святаго Духа, к пению чудес твоих.

Запев: Преподобне отче Паисие Великий, моли Бога о нас.

Начну убо достохвальное и душеполезное житие твое от младенства. Иже древле Египет великаго во пророцех произнесе Моисея, иже к Богу присвоением и великими чудесы прославися. Тако и ныне вторицею прославлен показася Египет, тебе ради, отче Паисие, честным именем твоим и многими добродетельми обогатися, еже дарова тебе Господь, Егоже моли, да спасет душа наша.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.

В Царство Небесное вшед узким путем и прискорбным по заповеди Владыки своего Христа, преподобне отче Паисие, широкий и пространный путь возненавидев, распространьшийся мрак ума моего отжени, да возмогу малое сие моление принести в пречестную память твою.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Богородичен. Дух сокрушен подаждь ми, Благая, смиренно сердце, уму же чистоту и житию исправление и прегрешением оставление.

Катавасия: Избави от муки вечныя усопшаго раба своего (назови имя), преподобне отче Паисие Великий, яко вси по Бозе к тебе прибегаем, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего ( поклон). Господи, помилуй ( трижды с поклонами).

Другая катавасия: Избави от бед рабы своя, преподобне отче Паисие, яко вси по Бозе к тебе прибегаем, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего (поклон). Господи, помилуй ( трижды с поклонами).

Канон достаточно длинный. Полный текст в книге " Житие преподобного Паисия Великого"

Возможно, вам будет интересно:

Дивеево: 4 удел Богородицы и Святая Канавка

День Ангела (именины) когда отмечают по православной традиции?